Glukose-belastningstest

Hei, hola, hoi hoi på dere! Shit, her blogger vi andre dag på rad og greier. Vi får håpe det varer… 😂Men sånn helt seriøst – fra spøk til revolver, så har jeg sett meg som mål å prøve å blogge litt bedre fremover nå som jeg er ferdig med terapien for sommeren. Terapien har vært utrolig hard og helt ærlig tatt opp det meste av hjernekapasiteten min, så selv om jeg har prøvd å blogge litt i ny og ne så føler jeg ikke at jeg har gjort det av særlig god kvalitet. Men, vi prøver litt nå så får vi se hvordan det går. Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste, også kan man jo ikke gjøre stort bedre enn det. 😉 

I dag har jeg vært og tatt noe som kalles for glukose-belastningstest på legekontoret. Jeg hadde gruet meg fælt i forveien ettersom jeg hater å gå sulten uten å ha mulighet til å spise mat. Jeg får nesten litt panikk liksom? Sykt rart, haha. Jeg fungerer mye bedre på lite søvn enn lite mat for å ta et eksempel. Å være sulten er faktisk noe av det verste jeg vet. Uansett, jeg stilte klokka på halv 8 slik at jeg kunne stå opp og levere Liam i barnehagen for så å kjøre direkte til legekontoret rett etter åpningstid. Da slapp jeg liksom å gå lengre enn nødvendig uten mat. 

Jeg våknet halv 7, en time før vekkerklokken som jeg hadde stilt til halv 8 fordi jeg var så nervøs, er det mulig liksom… 😂Liam sov enda, og jeg prøvde febrilsk å sovne igjen da jeg ikke ville være oppe lenge nok til å bli sulten. Herregud, det høres jo nesten ut som jeg har et problem når jeg sitter og skriver dette her. Uansett, jeg fikk ikke til å sovne igjen, og etter ca en time med prøving våknet Liam. Jeg tok morgenstellet, gav han to skiver med baconost før jeg så kjørte ham i barnehagen. 

Så var det avgårde til legekontoret. Da jeg kom inn holdt de på med masse oppussingsgreier, så jeg fant ikke frem til å begynne med. Jeg endte opp inne hos en lege/assistent, vet ikke egentlig hva hun var, men det så ut til at hun ikke hadde gjort det så mange ganger før i alle fall. En ting jeg IKKE hadde tenkt over var at vi må ta blodprøve både før og etter vi har drukket drikken vi vår tildelt, og jeg og sprøyter er ikke alltid en særlig god kombo. Det er jo egentlig litt rart med tanke på at jeg må stikke meg selv i magen hver kveld med Klexane (blodfortynnende), men det er bare noe med det der når andre skal stikke på meg? Jeg er liksom ikke vandt til det, og egentlig så har jeg en ganske stor sprøyteskrekk fra før av. 

Hun satte i alle fall nålen i armen min og blodet begynte å strømme ut. Jeg kunne høre blodet mitt bli tappet liksom. Fysj…. Grøsser enda bare på tanken. Vell, det var nok det til at hun godeste Annelin tok natta. Jeg merket at jeg ble svimmel og gav beskjed om at jeg kanskje kom til å besvime – legen spurte om jeg ville ha vann og mer enn det husker jeg ikke. Jeg våknet opp alene inne på kontoret og i et sekund forstod jeg ikke helt hvor jeg var, hvilken dag eller hvilket år det var, haha. Ut av det blå kom alt tilbake til meg og plutselig kom damen inn på kontoret igjen med et glass med vann til meg. Hun hadde visst ikke fått med seg at jeg hadde besvimt en gang så jeg var nok ikke “borte” så lenge. 

Etter den lille hendelsen fikk jeg utdelt “drikken”, som btw ikke smakte like ille som jeg hadde forventet. Jeg hadde hørt på forhånd at den smakte helt forferdelig. Altså, det var ikke noe godt, men jeg brakk meg ikke. Et par “æsj” og “blærh” lurte seg ut av meg, men ikke noe verre enn det liksom.

Da jeg var ferdig å styrte drikken gikk jeg ut på et rolig venterom, for å vell.. vente. En må vente i to timer etter at man har tatt testen for så å ta en ny blodprøve. Grunnen til at man tar glukose-belastningstest er for å finne ut hvordan kroppen håndterer inntak av en bestemt mengde sukker (eller glukose). Dette betyr at en sjekker om kroppen tåler belastningen, og svarer med å sende ut nok av insulinhormonet som kan få ned blodsukkernivået når det stiger etter inntak av glukose. Det er insulinet som gjør at glukosen fraktes bort fra blodet og inn i cellene.

Dersom responsen er svekket, stiger blodsukkeret til unormale høyder etter at en har fått i seg glukosen. Dersom blodsukkernivået er høyere enn normalt, kan det være snakk om svangerskapsdiabetes. Men verdiene kan også være såpass høye at det defineres om en «vanlig diabetes», og dette kan skje selv om en er gravid.

Etter at jeg hadde ventet i to timer måtte jeg ta ny blodprøve, den gikk et par hakk bedre og jeg besvimte ikke. Jeg har vært litt svimmel og ør i hele dag dog etter testen, men ellers går det fint. Jeg får testresultatene om et par dager da de skal sendes inn til sykehuset – så krysser vi selvsagt fingrene for at alt er fint og at kroppen min fungerer som den skal. 

Vet ikke om dere liker hverdagsinnlegg som dette? Lik gjerne innlegget om du gjør det. 🙂 

#gravid #familie #mamma

0 kommentarer

Siste innlegg