Har jeg diabetes?

Denne uken har i motsetning til de siste månedene gått utrolig fort! Det har kanskje noe med at det snart er jul og det krever masse forberedelser – og at jeg har vært hos både jordmor og på ultralyd denne uken. 


På mandag var jeg hos jordmor for vanlig skjekk. Det innebærer blant annet å levere urinprøve, måle blodtrykk, høre på hjertelyden til barnet osv. Jeg pleier også alltid å fortelle hvordan jeg har det og snakke om eventuelle ting jeg lurer på. Helt siden jeg har vært gravid har alt alltid vært som det skulle når jeg har vært på ultralyd eller skjekk hos jordmor. Barnet har alltid sett friskt ut, jeg har alltid hatt fint blodtrykk og heller ingen utslag på urinprøven. Men da jeg var på mandag, slo jeg visstnok ut på et veldig høyt nivå av på sukker i urinen.. Jordmor fortalte meg at jeg måtte komme med en ny en dagen etterpå for å teste om jeg slo ut igjen, da dette kunne være tegn til diabetes/svangerskapsdiabetes (!!). Jeg fikk helt sjokk, og ble umiddelbart utrolig redd faktisk. Syns det hørtes så rart ut at en normalvektig person som meg, så ung og med et helt vanlig kosthold kunne kanskje ha utviklet diabetes. Jeg var skikkelig deppa hele resten av dagen ettersom jeg har spist litt mye sjokolade i det siste, (har vært noe av det eneste jeg har fått i meg), og heller ikke spist særlig sunt, og banket meg jeg meg selv opp til de grader innvendig. 

Hele den dagen holdt jeg meg borte fra sukker. Jeg drakk kun vann, og spiste sikkert litt for lite. Hadde ikke matlyst i det hele, og var nesten sur på mat generelt. Grunnen til at jeg ikke spiste sukker hele dagen var i tilfelle det var det som gjorde at jeg hadde slått ut på testen dagen før. Mormor hadde bursdag den dagen, så hele familien var samlet og spiste god mat og kake. Jeg var helt i min egen verden og er heller ikke den beste på å skjule når jeg ikke har det greit. Ble derfor en kort visitt, før jeg tok turen hjem igjen og tilbrakte resten av kvelden med Kai og en kompis – som klarte få meg på andre tanker. 

Dagen etterpå når jeg skulle ta ny prøve var jeg utrolig nervøs. Jeg hadde nesten ikke sovet hele natten ettersom jeg hadde gruet meg sånn. Jeg sto opp og gjorde meg klar, tok med morgenurinen i et testglass og ble hentet av mamma for å reise til legekontoret igjen. Heldigvis var det ikke noe kø da jeg kom til laboratoriet, så jeg fikk levert testglasset til testing med en gang. Mens jeg satt ute på venterommet fløy en million tanker rundt om i hodet mitt. Jeg hadde lest dagen før at om det var svangerskapsdiabetes, er det større sjanse for å utvikle diabetes type 2 senere i livet. Om det er diabetes måtte jeg kanskje fortsatt på sprøyter resten av livet, og jeg er dritt lei NÅ, ettersom jeg tar blodfortynnende i sprøyteform hver eneste dag. Jeg har gledet meg sååå utrolig mye til jeg slipper at det skal være en del av dagsrutinen, men nå kunne det være en sannsynlighet for at jeg måtte gå på sprøyter resten av livet.. 

Damen som hadde utført testen åpnet plutselig døren. “Testen var helt fin den”, da hun og smilte til meg. Jeg ble helt sjokket, og selvfølgelig utrolig glad. Jeg hadde jo gått og følt på meg at jeg hadde diabetes eller svangerskapsdiabetes i en hel dag, det hadde fått meg til å føle meg så nedfor, også var alt jo helt fint. Noen ganger så hater jeg meg selv for å hoppe til konklusjoner så kjapt og ta sorgene på forskudd. I de aller fleste tilfeller går jo ting som regel godt! Jeg kunne kost meg i selskapet til mormor og hatt en helt fin dag hadde jeg ikke gått og overtenkt dette mulige problemet som det egentlig var lite sannsynlighet for at var fakta. 

Grunnen til at jeg hadde slått ut på urinprøven var fordi jeg hadde spist “choco kuler-frokostblanding”, til frokost. Jeg vet at det er mye sukker i frokostblandinger generelt, og spesielt denne typen her – men ettersom jeg har hatt så dårlig matlyst og energi, har jeg spist det jeg har orket og det som har vært enklest å forberede. Dette “diabetes-sjokket”, fikk meg faktisk til å åpne øynene litt. Vi må være forsiktige med hva vi spiser! Om 20 år skal en ikke se bort i fra at dette faktisk kunne vært en realitet for meg. Det er så viktig å ha et sunt og variert kosthold. Spiser en dårlig og usunn mat, er det ikke bare diabetes en kan utvikle av sykdommer. Andre eksempler kan også være; et dårligere immunforsvar, overvektsproblemer, fordøyelsesproblemer og hjerte -og karsykdommer. Det gav meg enkelt og greit en god, real støkk, og jeg er nå enda mer forsiktig med hva slags mat jeg putter i munnen. 

6 kommentarer
  1. Det stemmer ikke at du måtte fortsatt på sprøyter resten av livet, for svangerskapsdiabetes går i de fleste tilfeller over kort tid etter graviditeten. Det stemmer heller ikke at det er større sjangs for å få den vanlige TYPE 1 i senere liv, ettersom den har en genetisk feil og en bukspyttkjertel som ikke fungerer. Det kan selvsagt være hvis du sikter til TYPE 2 som går på overvekt, men du ser jo selv at du ikke er overvektig og du spiser som regel sunt og trener, så kjære deg, slapp av! Jeg har hatt diabetes i 12 år og har mine ups and downs, men dette var faktisk bare provoserende å lese. Forstår at situasjonen er skremmende, men det er ingen grunn til å ta helt av å lese på nettet, for med diabetes og nett er det lite som stemmer.
   Dette går bra du, nyt resten av svangerskapet og spis som du vil med måte så slipper du alle iallfall mer bekymring over myter du har lest deg opp på 🙂

  2. Helene: Jeg skrev at det kunne være en (sannsynlighet) for at jeg (kanskje) måtte fortsatt på sprøyter resten av livet. Jeg var redd, og tenkte selvfølgelig i de verste baner.

   Jeg er også klar over at svangerskapsdiabetes som regel går over etter svangerskapet, men før jeg tok den nye testen visste jeg ikke om det var diabetes eller svangerskapsdiabetes det var snakk om. Som jeg skrev i innlegget så har jeg en tendens til å stresse meg selv opp mer enn nødvendig, og det er noe jeg prøver å jobbe med. Er helt sant at en ikke må ta helt av å lese masse på nett, men det gjorde jeg der og da, og jeg helt enig i at bare gjorde situasjonen verre 🙂

   Mente ikke å provosere noen med innlegget i det hele tatt.. Jeg slapper av og nyter resten av svangerskapet, men det er sant at jeg har vært litt dårligere enn vanlig på matfronten i det siste, og det er fortsatt viktig å være obs på å ha et sunt og variert kosthold 🙂

  3. Jeg er helt lik selv og tar sorgene på forskudd. Men jeg syntes ikke det bare er dårlig, om det faktisk skulle vise seg å være dårlige nyheter så er man jo på en måte litt forberedt og siden det mest sannsynlig går bra så ender jo man alltid ekstra glad når man får vite det når man forventet det verste 😀
   Så utrolig fin du er og for en herlig hund!

Siste innlegg