Svangerskapssymptomer

Når man er gravid er det mange rare og bisarre endringer som skjer med kroppen. Det er svært individuelt hva hver enkelt opplever, og noen opplever flere endringer enn andre. Her har jeg laget en liten “check-list” over hvilke svangerskapssymptom jeg har vært borti så langt. Mange som har vært gravide kjenner seg nok igjen, og om du ikke har vært gravid før er dette noe av det du kan forvente deg om du blir gravid en gang i fremtiden, hehe!

✔ Alt for god luktesans –  Definitivt ja! Det er faktisk utrolig irriterende. 

✘ Større føtter – Nei, dette har jeg ikke opplevd så langt. Har så klart vært hoven i føttene enkelte dager, men har ikke måttet gått opp i skostørrelse eller noen ting sånt. 

✘ Tett nese – Nei, har heller ikke opplevd dette.

✘ Pigmentforandringer – Nei, ikke som jeg har lagt merke til, og jeg har også vært i syden og tatt solarium mens jeg har vært gravid. 

✘ Snorker mer – Det tror jeg ikke. Har ikke hørt noe klaging fra K hvertfall! 

✔ Åreknuter og hemoroider – Jeg har hatt litt åreknuter fra før av ettersom det er en bivirkning av at jeg har en sykdom kalt APC resistens, som gjør at jeg har større sjanse for blodpropp.

△ Legge på seg – Å legge på seg som gravid er noe som er helt normalt og noe en skal forvente. Det er svært forskjellig fra hvor mye en legger på seg som gravid, men normalt sett, etter slik jeg har fått med meg – så er det rundt 12 kg totalt. Nå er jeg 30 fullgåtte uker i morgen og jeg har bare lagt på meg 3,7 kg grunnet kvalme og dårlig matlyst så langt. Babyen suger til seg den næringen den trenger og det er heller meg det går utover når jeg ikke får i meg nok mat. Jeg har derfor mest sannsynlig blitt litt slankere i løpet av svangerskapet. 

✘ Fødselsstripe – Nei. Dette er en mørk stripe fra navlen og ned til kjønnshårene som kalles “linea negra”. Den forsvinner etter fødsel.

✘ Fiser mer –  Nei. Jeg har egentlig aldri vært særlig til en promper, og har heller ikke lagt merke til at jeg har fist noe spesielt mer som gravid, haha. 

✔ Større og synligere blodårer – Ja. Spesielt en blodåre rett over brystet og under kragebeinet. 

✘ Mer hårvekst – Jeg føler nesten jeg har hatt mindre hårvekst som gravid. Må ikke barbere leggene like ofte, også føler jeg også at håret mitt vokser saktere enn normalt. 

✔ Svetting – Ja. Jeg pleier egentlig å svette svært lite til normalt, men etter at jeg ble gravid føler jeg at jeg svetter som en normal person, haha. 

✔ Større pupper – Ja. Jeg har måttet kjøpe meg nye bh-er for det er ikke sjans om de gamle passer meg lengre. Dette gjorde jeg når jeg var rundt 10-11 uker på vei, så det skjedde ganske fort. Føler ikke de har vokst like kjapt etter det, og jeg har heller ikke måttet kjøpe større størrelser etter det. 

✘ Kviser – Nei. Jeg har faktisk fått mindre kviser av å være gravid! I begynnelsen fikk jeg ganske mange kviser, men jeg har slitt med uren hud i mange år, så det var liksom ikke noe nytt. Etter at jeg kom i 2. trimester har jeg hatt så og si hatt null kviser! – nå har jeg bare masse stygge arr etter årevis med acne, og dette planlegger jeg å fjerne med laser eller noe sånt etter at babyen har blitt født. 

△ Ofte på do – Ja og nei. Enkelte dager kan babyen ligge på en måte som gjør at det presser mer på blæra, og da må jeg selvfølgelig oftere på do. Det går litt i periodevis, slik som denne uken har jeg følt at blæra mi har vært som normal liksom. 

✔ Rare matdiller – Kan ha matdilla på en ting en dag og avsmak på den samme tingen dagen etter. Det som jeg lever på nå er vell egentlig sjokolade-melk. Har hatt så dårlig matlyst den siste uken, og da har det blitt oboy til frokost nesten hver dag, heh. 

✔ Humørsvingninger – Ja. Jeg har snakket med K og vi er begge enige i at jeg har oppført meg ganske bra i svangerskapet i forhold til humøret, men jeg har nok blitt mer følsom og kan begynne å gråte av de rareste ting. I det siste har jeg også blitt litt mer hissig av meg. Jeg blir overreagerer og blir fortere sint, noe som har ført til at K har fått gjennomgå litt for ofte i det siste stakkars, haha..

✔ Hodepine og svimmelhet – Ja. Har opplevd det litt av og på gjennom hele svangerskapet.

✔ Smerter i ledd – Ja. Har hatt veldig vondt i ryggen og i bekkenet en god stund nå. 

✔ Kvalme – Ja. Rett etter at jeg ble gravid slet jeg mye med kvalme og dårlig matlyst. Jeg gikk ned 3 kg og holdt meg under startvekten helt til jeg var over 5 måneder på vei om jeg ikke husker feil. Da jeg gikk på skolen klarte jeg så vidt å komme meg gjennom dagen ettersom jeg jobbet på tom mage og ikke fikk i meg noen ting. Jeg husker også at jeg måtte prøve all mat på nytt fordi jeg ikke visste hva jeg likte lengre. Favorittmaten min, brus og snop smakte ikke lenger godt, og jeg drakk faktisk ikke brus på over 3 måneder. Matlysten tok seg opp etterhvert, men kvalmen har vært litt av og på gjennom hele graviditeten. 

Kjenner noen seg igjen? Hvilke symptomer har dere som gravide/tidligere gravide opplevd? 🙂  

4 kommentarer

Siste innlegg