Om frisørskole

For dere som har følgt meg fra min gamle blogg så husker dere kanskje at jeg gikk på frisørskole tidligere dette året. Flere av dere har lenge spurt meg om jeg kunne fortelle litt om hvordan det var, så det tenkte jeg at jeg kunne gjøre nå 🙂 

//bilde fra et skoleprosjekt der oppsettet og bildet er tatt av meg. 

Hvilken skole gikk du på? – Jeg gikk på frisør og hudpleie instituttet i Sandnes som er en privat frisørskole.

Hvor lenge varer studiet? – Studiet har en varighet på 5 måneder som også gir rett til fradrag i læretiden.

Når kan man begynne på skolen? – Det er oppstart to ganger i året. Vårsemesteret uke 2 og høstsemesteret uke 32.

Trenger man ha noe skole fra før? – Nei, man trenger ikke ha noe videregående skole fra før. Men har man gått andre linjer enn frisør på vgs kan man få fratrekk i læretiden. Hvis man ikke har gått noe skole fra før av er læretiden 4 år. Om man ikke har noen fag fra før av slik som f.eks. matte, naturfag etc. må man ta disse i læretiden. 

Har man noen eksamener i slutten av semesteret? – Ja,  3 skriftlige og 1 praktisk eksamen.  

Hvor lang læretid har du? – Jeg får 5 måneder fratrekk fra frisørskolen, og 3 måneder fra å ha fullført vg1 studiespesialiserende. Derfor blir læretiden min 3 år og 4 måneder. (Blir enda mer forlenget ettersom jeg skal i mammapermisjon i slutten av desember/begynnelsen av januar). 

Hvor mye koster det å gå på Frisør og hudpleieinstituttet? – Går man frisørstudie er studieavgiften på 72.000kr inkludert skolemateriell og eksamensavgift. Et registreringsgebyr på 3000kr kommer også utenom. Totalt blir det da 75.000kr. 

Kan man få støtte fra lånekassen til studiet?- Ja, jeg fikk full støtte fra lånekassen. Noe får man i stipend og noe sitter man igjen med som lån. Om man består alle eksamenene kan man også få omgjort en del av lånet til stipend. 

Var lærerne gode? – Ja, lærerne var definitivt dyktige og flinke til å lære fra seg. 

Trivdes du? – “Tja” blir nok svaret mitt på det spørsmålet. Dette først og fremst på grunn av at det var et par jenter i klassen som drev på med fjortissdrama og trodde de var bedre enn alle andre. Er man vitne til slike selvgode mennesker hver dag blir man til slutt ganske “fed up” kan man si. For det andre fordi det var en person som trakasserte meg i slutten og prøvde skikkelig hardt virket det som, å få meg til å droppe ut. Her syns jeg at lærerne ikke taklet situasjonen på best mulig måte og at medelevene kunne brutt inn og fortalt denne eleven at det hun hold på med faktisk ikke var akseptabelt. Står man og er vitne til mobbing trodde jeg at de fleste visste at man skal si i fra, men slik var det tydeligvis ikke her. Tross alt – fullførte jeg semesteret med et slående godt vitnemål og gode eksamenskarakterer, så om å få meg til å droppe ut av skolen var hensikten til denne personen så mislyktes hun kraftig 🙂 Hadde jeg derimot ikke hatt erfaring med slike mennesker og hvordan jeg skulle ha taklet en sånn situasjon, samt ikke minst støtte fra familien – så hadde jeg vært ganske ødelagt etterpå. Disse overnevnte faktorene bidro til å ødelegge den totale opplevelsen for meg. 

Er du lærling nå?- Ja, jeg er lærlig på en salong kalt Senze frisør, og trives veldig godt der!

3 kommentarer
    1. Hei, av nysgjerrighet, hvor mye utgjor stipend og studielån? er det så man klarer husleie og mat mens man studerer?

    2. Ståle: Hei, ikke det lånet jeg tok opp i alle fall. Da hadde jeg kun nok til å betale for skolen per måned. Samboeren stod for leie og mat i mellomtiden. Men det kan jo være at du for eksempel kan søke om mer lån enn det jeg hadde, tror det skal stå informasjon om det på lånekassen.no. 🙂

Siste innlegg